Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на най-голямата и

...
Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на най-голямата и
Коментари Харесай

The Economist: Столтенберг призова НАТО за удари по военни цели в Русия

Генералните секретари на НАТО обикновено не нападат политиките на най-голямата и значима страна членка на алианса - Съединени американски щати, съобщава The Economist. Но Йенс Столтенберг, чийто десетгодишен мандат отпред е към своя край, направи тъкмо това.

В изявление на 24 май той прикани съдружниците от НАТО, доставящи оръжия на Украйна, да анулират възбраната си за потреблението им за удари по военни цели в Русия.

Ясната, въпреки и неназована, цел на Столтенберг беше политиката, поддържана от Джо Байдън, президент на Америка, за управление на това какво Украйна може и какво не може да нападна с доставени от Америка системи.

" Време е съдружниците да помислят дали би трябвало да отстранен някои от рестриктивните мерки, които са наложили върху потреблението на оръжия, които са дарили на Украйна. Особено в този момент, когато се водят доста боеве в региона на Харков, покрай границата, възбраната на Украйна да употребява тези оръжия против законни военни цели на съветска територия прави доста мъчно за тях да се защитят ", сподели генералният секретар.

Столтенберг акцентира, че руснаците ще продължат да нападат и ще получат избрани териториални придобивки в граничната зона, без значение от загубите.

" Трябва да помним какво е това. Това е нападателна война на Русия против Украйна. Украйна има право да се пази. Това включва нанасяне на удари по цели на съветска територия ", упорства Столтенберг.

Предшественикът на Столтербег Андерс фог Расмусен също прикани по-рано този месец да се разреши на страните от НАТО в Източна Европа да използват наземна противовъздушна защита за заличаване на съветски ракети и безпилотни летателни апарати, ориентирани към Украйна. Столтенберг не поддържа това предложение. " Ние няма да бъдем страна в спора ", сподели той. Според него задачата на Запада е противоположната - " да не разреши тази война да се трансформира в пълноценна война сред Русия и НАТО в Европа ".

За Столтенберг разрешаването на Украйна да нападна цели в Русия със западни оръжия и прякото присъединяване на НАТО в спора не са едно и също нещо, отбелязва Economist.

" Ние организираме учения, предоставяме оръжие и муниции на Украйна, само че няма да участваме непосредствено от територията на НАТО в бойни дейности над Украйна или в Украйна. Това е напълно друг въпрос ", сподели Столтенберг.

В същото време генералният секретар разкритикува неспособността на европейските страни да изпълнят към този момент поетите отговорности за доставки на оръжие.

" Европейските съдружници дадоха обещание милион артилерийски снаряда. Не сме видели нищо такова ", сподели той.

Столтенберг призна, че НАТО би трябвало да заобикаля директна борба с Руската федерация. В същото време той вижда разлика сред доставките на оръжия и директното присъединяване във военните дейности.

" Ние организираме учения, доставяме оръжие, муниции за Украйна, само че няма да участваме директно във военни интервенции над или в Украйна от територията на НАТО. Следователно това е различен въпрос ", акцентира той и добави, че НАТО не възнамерява изпрати войски в Украйна, макар обществените изказвания на френския президент.

Припомняме, че Съединените щати оповестиха в петък нов пакет от оръжия и съоръжение на стойност 275 милиона долара за Украйна.

Целта му е да помогне на страната да отблъсне нападение на Русия покрай Харков.

Пакетът съдържа спешно нужни муниции за HIMARS, 155 mm и 105 mm артилерийски снаряди, ракети, противобронирани системи и прецизни въздушни муниции.

Оръжията от Съединени американски щати и други западни страни, доставени на Киев, вече поразяват цивилни цели на съветска територия. Това съобщи съветският министър на външните работи Сергей Лавров.

По думите му американските оръжия към този момент се употребяват против разнообразни цели отвън зоната на бойните дейности. Западното оръжие поразява цели на територията на Руската федерация, на първо място гражданска инфраструктура и жилищни региони, посочи той.

Според Лавров западните страни водят война против Руската федерация, макар всички изказвания, че не предизвикват и не поучават потреблението на оръжия, доставени на Киев на съветска територия.

Лавров нарече подобни успокояващи изказвания " трикове ", които американците се пробват да показват за своето публично мнение или за мнението на членовете на НАТО.

През последната седмица Русия е присъединила елементи от Африканския си корпус дружно с редовните съветски сили и отрядите Storm-Z, в офанзивата във Волчанск, северно от Харков.

Това заяви английското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Руският Африкански корпус, който бе основан през декември 2023 година, се състои от към 2000 военни, както и опитни наемници, служили в редиците на ЧВК " Вагнер ".

Според английското разузнаване е доста евентуално преди този момент Африканският корпус да е бил ситуиран в Сирия, Либия, Буркина Фасо и Нигер

Руското министерство на отбраната почти несъмнено е разположило елементи от Африканския корпус по украинската граница през април 2024 година в подготовката за офанзивата край Харков.

Много е вероятно Русия да укрепва войната си против Украйна с запаси, които преди са били предопределени за Африка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР